Vandaag mijn eerste blog over mijn kookbelevenissen. Ik
probeer iedere dag vers en bijzonder te koken. Met mijn kookachtergrond en creativiteit
kost me dat weinig moeite. Bovendien kom ik in de keuken na een drukke dag tot
rust. Uitdaging tegenwoordig is wel mijn anderhalf jaar oude dochter Anna die
rond die koers ook veel aandacht nodig heeft. Gelukkig blijkt dat meehelpen de
oplossing is, maar aangezien de zoutpot
en de waterkraan favoriet zijn levert dat toch ook voor mij kookstress op.
Vanwege vele verzoeken om mijn recepten te delen, deze
blog. Uiteraard zoveel mogelijk met foto’s van de gerechten op mijn eigen gemaakte keramiek. Kookboeken zijn
voor mij meer inspiratie dan dat ik eruit kook, dus het gros van de recepten is
van eigen hand of aangepast naar mijn smaak. Is het recept geleend, dan vermeld
ik dat er altijd bij.
Donderdag is bij ons echt zo'n dag dat de ijskast zo goed
als leeg is. Het is dan improviseren met wat je nog in de vriezer hebt liggen
en met wat over is van eerder die week. Een absolute goudmijn is dan een goede
voorraad verse kruiden. Ontzettend lekker en bovendien super gezond om in ruime
hoeveelheden over je eten te doen. Bovendien maak je van het meest simpele
gerecht gelijk iets speciaals. Wat wel jammer is, is dat er in Nederland
maar een hele smalle keuze is aan verse kruiden. Waar je in veel landen een willekeur
aan verschillende rassen kunt krijgen en heel veel verschillende soorten kruiden,
is het in Nederland een vast maar tamelijk saai assortiment. En zijn we ook
niet gewend om ze lekker wild door elkaar te mixen. Onze Oosterburen in
Duitsland zijn daar nota bene erg goed in. Ik wacht nog steeds op het recept
van een groene 7 kruidensaus voor over de asperges van een Duitse vriendin.
Zelfs al is de helft van de groene
kruiden hier niet te vinden. Maar er is hoop. Ze zijn in de natuur te vinden (zie
blog over mijn illegale daslook strooptocht later deze week) en je kunt ze zelf
gaan kweken. Mooi project voor komende
zomer!
Terug naar de lege ijskast. Op het menu stond risotto van
parelgort (volgende week blog ik hierover als ik de herkomst van gort heb weten
uit te pluizen). Dus een knapperige frisse salade is dan een logische
combinatie. In mijn ijskast en vriezer lagen allemaal restjes bonen: snijbonen
en doperwtjes plus tuinbonen uit de vriezer. Laatste vind ik, ondanks dat ik
alles altijd het liefste vers koop, een uitkomst! Vaak weet je niet hoe
goed de kwaliteit van de bonen in de peul is, en aangezien ik een dubbele
dopper ben, is het wel prettig als de bonen niet ‘ieniemienie’ zijn. Met een restje
oud volkorenbrood, wat mooie olijfolie,
citroen en dus die verse kruiden ben je dan al een heel eind! Je kunt overigens
eindeloos variƫren met de soorten bonen. Kan ook heel goed meet peultjes,
sperziebonen en kapucijners (ook heel lekker dubbel gedopt).
* 250 g doperwten (diepvries)
* 250 g tuinbonen (diepvries)
* 250 g snijbonen
* sap en rasp halve cirtroen
* goede extra vergine olijfolie (Tarragona Meeuwig & Zn)
* grof zeezout
* chiliflakes
* 2 eetl. grof gehakte dille
* 2 eetl. grof gehakte koriander
* Restje oud volkoren brood, in stukken gescheurd
* teen knoflook
* olijfolie
* peper en zout
Knijp de teen knoflook uit boven wat gewone olijfolie. Breng
op smaak met peper en zout en verdeel dit over de stukjes brood. Verdeel over
een bakplaat en bak in 20 min. Op 150°C.
Snijd de snijbonen in grove schuine stukken. Zet een pan
water op met wat zout en doe zodra het water kookt de bonen erbij. Doe na ca. 2
minuten de tuinbonen en de doperwten erbij en kook nog eens 4 min. Giet de
bonen af en laat schrikken in ijswater (water uit de kraan is nu ideaal van
temperatuur!). Dubbel dop de tuinbonen.
Haal de veertjes van de steeltjes bij de dille. Hak de
kruiden grof (steeltjes van koriander zijn juist heel lekker, wel fijn hakken).
Meng de bonen met de
kruiden en het brood. Verdeel citroensap, olijfolie naar smaak, grof zeezout,
chiliflakes naar smaak en de citroenrasp hierover en meng.
Eet smakelijk!
Liefs Liselore
Geen opmerkingen:
Een reactie posten