dinsdag 2 april 2013

comfort food coquilles

Ik heb besloten dat ik Pasen een super feestdag vind....   Heb je in december "kerstverplichtingen" (hoewel erg gezellige) kun je met Pasen lekker je eigen plan trekken. Helemaal wanneer je na een Paaskoffie die vanwege een plaatselijke sneeuwstorm in een spontane lunch was veranderd toch opeens kerst vibes hebt gekregen!Verwarming hoog en lekker op de bank films kijken. Daar hoort natuurlijk comfort food bij. Omdat we oorspronkelijk nogal ambitieuze plannen in de keuken hadden, kreeg het comfort food toch nog een chique randje: coquilles en een kwarteltje. Maar onder de omstandigheden zo bereid dat ik er alleen maar af en toe de film voor op pauze hoefde te zetten, een paar handelingen hoefde te verrichten en dan snel weer naar de bank kon rennen met mijn wijntje.

Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat dit gerecht geïnspireerd is door de coquilles van Baut in Amsterdam. In de recensies van het Parool en de Volkskrant werd dit restaurant de hemel in geprezen. Was ik het niet helemaal mee eens. Conclusie was in de eerste plaats dat de lyrische woorden over de friet bij nader inzien betekenen dat de heren recensenten kennelijk nog nooit een grandioos frietje hebben gegeten. De coquilles echter zijn een absolute reden om er een keer te gaan eten. Het waren perfect gebakken coquilles op bloemkoolcrème met een schuimige saus van ik denk gefermenteerde knoflook. Waanzinnig!!!!! Ik had alleen geen gefermenteerd knoflook en ik had geen zin om een beurre blanc te maken, te veel werk....    Hier is dit gerecht uit voort gekomen. Simpel doch doeltreffend. Bovendien in de geest van het gerechtje van Baut! 

In Birshire ham gewikkelde coquilles op bloemkool-gepofte knoflook crème met beurre noisette 
(4 pers.)

8 coquilles
4 plakken gerookte ham (in dit geval gerookte Birkshire Ham van Van Bunnik, kan ook met parmaham of serranoham)
Halve bloemkool (middelgroot)
eetl. roomboter (voor de crème)
8 grote tenen knoflook
Peper en zout
125 g roomboter (voor de beurre noisette)

Pak de tenen knoflook in, in aluminiumfolie. Doe 40 min. op 150 graden in de oven op een rooster of op een bergje zeezout op een ovenplaat. Je weet wanneer het klaar is omdat er een hele lekkere gekarameliseerde geur uit de oven komt. 

Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Breng in een middelgrote pan genoeg gezouten water aan de kook zodat de bloemkool onder komt te staan (als je te veel water in de pan doet, raak je te veel smaak van de bloemkool aan het water kwijt). Kook de bloemkool heel gaar (in 20 min. tot een half uurtje). 

Haal in de tussentijd het losse witte stukje (is een taai spiertje) van de coquille. Snijd de plakken ham over de lengte door de midden. Wikkel de ham om de zijkant van de coquilles. 

Draai de bloemkool helemaal fijn in de keukenmachine of met de staafmixer. Doe hier de gepelde tenen knoflook bij en draai mee. Monteer op met boter en breng op smaak met peper en zout. Ik vind het zelf niet nodig om dit nog door een zeef te halen. Zeker niet als je voor de tv hangt...

Bak de coquilles in zonnebloemolie op redelijk hoog vuur aan een kant mooi bruin. Draai om, draai het vuur laag en bak de andere kant mooi bruin. Laat nog een paar minuten nawarmen in de pan, van het vuur af. Is de gaarheid perfect. 

Doe de boter in een pannetje en laat deze lichtbruin worden. Hij is goed als hij naar koekjes begint te ruiken.

Smeer twee lepels bloemkoolcrème op een voorverwarmd bord. Leg hier de coquilles op en lepel de boter er overheen. Normaal gesproken maak je het gerechtje natuurlijk helemaal af met wat kervel of cresson, maar dat pas natuurlijk niet bij junk food!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten