Afgezien van de belasting voor het milieu en dat het niet goed is voor je gezondheid, beperken we ons ook op culinair vlak door iedere dag vlees te eten. Waarom groenten en granen niet een keer de hoofdrol van ons gerecht laten spelen. De structuren van deze producten zijn zo divers, dat je uitgedaagd wordt om hier spannende en gevarieerde gerechten mee te maken. Een kwalitatief hoogwaardig stukje vlees of vis bakken is makkelijker. Dit heeft een mooie verzameling vegetarische recepten opgeleverd die ik graag met jullie wil delen. Aangezien ik vleesvervangers haat ben ik altijd op zoek naar een goed hoofdelement van de maaltijd. Niemand binnen ons gezin mist zo nog het stukje vlees. Als we het dan een keertje eten is het extra genieten.
Het moet natuurlijk wel te doen zijn om na je werk, het huishouden en de kinderen iets te maken wat aan bovenstaande eisen voldoet. Vandaar dit relatief simpele gerecht wat het ook nog heel goed doet bij kinderen.
Tomaten keftedes (4 personen)

2 eieren
1/3 kop Kikkererwtenmeel, gezeefd
2/3 bloem, gezeefd
1/4 kop water
1/3 thl. gemalen komijn
1/4 thl. bakpoeder
anderhalf blik tomatenblokjes die je in een grote zeef doet, een beetje aandrukt en dan een uur uit laat lekken
2 zongedroogde tomaten, fijngehakt
2 lenteuitjes, in fijne ringetjes
2 eet. verse dille
peper en zout
olie om in te bakken
1/2 Komkommer
1 kop Turkse yoghurt
2 eetl. munt, in reepjes gehakt
1 eet. dille
rasp 1/3 citroen
1 kleine teen knoflook, fijngehakt
peper en zout
Mix de eieren, meelsoorten, bakpoeder, komijn en het water tot een dik beslag. Laat een uur rusten. Laat ondertussen de tomaten uitlekken. Doe na het uur de tomaten, zongedroogde tomaten, dille en de uitjes bij het beslag en proef na.
Snijd de komkommer over dwars in 4 stukken en snijd de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommer overlangs nog een keer doormidden en snijd in kleine stukjes. Meng de yoghurt, de kruiden, de citroenrasp en de knoflook door elkaar en doe de komkommer erbij. Je krijgt hierdoor een soort grove tzatziki. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit de olie in een pan en schep lepels beslag hierin. Druk een beetje plat. Bak ze om en om goudbruin (als een soort drie in de pan).Serveer met de tzatziki en een lekkere salade.
Eet smakelijk, Liselore!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten